დღის თემა
etaloni.ge
რატომ უნდა შეიტანოთ ბავშვის მენიუში ოსპი - პედიატრის რეკომენდაციები და რეცეპტი
13.03.2023

ექიმი პედიატრი, თამარ ობგაიძე მშობლებს მოუწოდებს, შვილების მენიუში 8-9 თვის ასაკიდან ოსპი ჩართონ, რადგან ის უნიკალური პროდუქტია და ისეთ ნივთიერებებს შეიცავს, რაც აუცლიებელია პატარების ჯანმრთელობისთვის.

ოსპი სამხრეთ-დასავლეთ აზიაში ჯერ კიდევ ჩვენს წელთაღიცხვამდე დიდი ხნით ადრე გავრცელებული საკვები პროდუქტი იყო. ევროპაში მას ხშირად ღარიბთა ხორცს უწოდებდნენ მარტივი მიზეზის გამო - თავისი შემადგენლობის წყალობით ძალიან სასარგებლოა და თან ხანგრძლივად ანაყრებს.

„ოსპი ცილით მდიდარი პარკოსანია. მის შემადგენლობაში არსებული ცილა ადვილად აითვისება ორგანიზმის მიერ. შეიცავს ვიტამინების და მინერალების სასარგებლო მიქსს. მის შემადგენლობაშია A, C, D, K, B ჯგუფის ვიტამინები.

ოსპი მდიდარია თუთიით, სპილენძით, მაგნიუმით, სელენით, კალიუმით, მანგანუმით, რაც აუცილებელია ბავშვის სწრაფადმზარდი ორგანიზმის ზრდა-განვითარებისათვის. რკინისა და ფოლატების მაღალი შცველობის გამო კი სასარგებლოა ანემიის პროფილაქტიკისათვის. შეიცავს დიდი რაოდენობით ფოსფორსა და კალციუმს, რაც ძვლოვანი ქსოვილის სიმყარეს უზრუნველყოფს. ოსპი არ ითვისებს ნიტრატებს, მძიმე მეტალებს და ტოქსინებს, ამიტომ ის ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტია. დიდი რაოდენობით უჯრედისს შეიცავს, რამაც შესაძლოა გაზების წარმოქმნა და პატარა მუცლის პრობლემები გამოიწვიოს, ამიტომ ოსპის დიდი რაოდენობით მიღება, მით უფრო 1 წლამდე ასაკში სასურველი არ არის. ამავდროულად უჯრედისი მის შემადგენლობაში დაახლოებით 3-ჯერ ნაკლებია, ვიდრე ლობიოში და ამ მხრივ უფრო დამზოგველი მოქმედება აქვს“, - ამბობს თამარ ობგაიძე და მისი მიღების რეკომენდაციებს იძლევა.

როდიდან მივცეთ ბავშვს ოსპი

ოსპი ლობიოსთან შეადრებით ადვილად მოსანელებელი პარკოსანია. ამიტომ მისი ჩართვა საბავშო მენიუში 8-9 თვიდანაა შესაძლებელი.

რასთან ერთად შეიძლება მოვამზადოთ ოსპი

ის კარგaდ ეხამება სხვა ბოსტნეულს, მაგალითად, სტაფილოს, პომიდორს, კარტოფილს, ყვავილოვან კომბოსტოს. არ უნდა მისცეთ სხვა პარკოსნებთან კომბინაციაში. მაგალითად, ბარდასთან და ლობიოსთან ერთად. იმ დღეს, როცა პატარას ოსპს მიართმევთ, ხორციანი სადილი შეგიძლიათ სულაც არ მოუმზადოთ.

არ დაგავიწყდეთ, რომ ოსპი უჯრედისის გაზრდილ რაოდენობას შეიცავს, ამიტომ მისი მიცემა არ ღირს სხვა მსგავსი თვისების პროდუქტთან, მაგალითად, ჭარხალთან ერთად.

რომელი ფერის ოსპი მოვამზადოთ ბავშვებისთვის

ოსპი ფერადი პარკოსანია. ბავშვებისათვის უმჯობესია წითელი ფერის შეარჩიოთ, რადგან ის უფრო ადვილადმოსანელებელია და გამოიყენება სუპებსა და პიურეებში, თან იხარშება 20 წუთში. ყველაზე დიდხანს ხარშვა ყავისფერ ოსპს სჭირდება, სრული მზადყოფნისათვის  35-40 წუთია საჭირო.

როგორ მოვამზადოთ გემრიელი და სასარგებლო ბოსტნეულის პიურე ოსპით ჩვილისათვის 8 თვიდან

1 ცალ საშუალო ზომის დაჭრილ სტაფილოსა და კარტოფილს ხარშვისას ჩაუმატეთ 1 ჩაის კოვზი ოსპი. მოხარშეთ სრულ მზადყოფნამდე. ათქვიფეთ. გაათხელეთ დედის რძით ან ხელოვნური ნარევით. დაუმატეთთ 1 ჩ/კ ზეითუნის ზეთი.

იხილეთ ასევე:

„აღმზრდელები და მშობლები ხშირად ისეთ გზას ირჩევენ, რაც მდომარეობას აუარესებს“ - რჩევები პრეტენზიული ბავშვებისათვის

როგორ დაფრინავენ ვირუსული ბაქტერიები? - მეთოდი, რომელიც საბავშვო ბაღში აღმზრდელმა პატარებს უნდა ასწავლოს

დღის თემა
etaloni.ge
სკოლამდელი განათლება
რჩევები
საბავშვო ბაღი
პერსონა
ბებია-ბაბუები
ხელმარჯვეთა კლუბი